soayram in de rui

Verzorging


Soayschapen, die 'wild' in een groot natuurgebied lopen, kunnen alleen vanuit de verte bekeken worden. Lopen de schapen 'bij huis' en kun je ze vangen, dan is het goed de hoeven te controleren en meestal moeten ze geknipt worden. Scheren van de wol is niet nodig, want ze hebben een natuurlijke rui in mei/juni. Als er sprake is van dunne mest in een warme periode kunnen ze besmet raken door de maden van de miasisvlieg, Afhankelijk van de omstandigheden is soms het gebruik van een ontwormingsmiddel nodig.

hoeven.
De hoeven moeten regelmatig worden nagekeken. Afhankelijk van de soort bodem kan het noodzakelijk zijn de hoeven te knippen of bij te werken. Zeker als de Soays op nederlandse klei -vaak natte, zachte grond- lopen en niet op een ruige rotspartij, waar de tenen op kunnen slijten.


scheren.
Het niet hoeven scheren is natuurlijk ideaal. Om de plukken wol niet in de wei en aan het hek te vinden, kan de losgekomen wol ook van het schaap worden geplukt. Er komt ongeveer 1 tot 2 kilo wol van een schaap.

miasis.
In de zomer en vaak nog in een warme septembermaand, moet je, in sommige streken in Nederland, goed opletten of de schapen en vooral de lammeren met hun langere vacht, miasis hebben. De miasisvlieg legt eitjes in de vacht, meestal daar waar mest in de vacht zit, maar ook wel achter op de rug. De larven (maden) die daar uit komen, voeden zich met wondvocht door de huid van het dier aan te vreten. Als je niets doet, gaat het schaap eraan dood. Je kunt het zien aan het gedrag van het schaap: het wordt sloom, laat de kop hangen, ligt veel, blijft buiten de groep. De behandeling is: wol wegknippen rondom de aangetaste plek, de maden eruit plukken. De wond ontsmetten en behandelen met een speciale zalf *, zodat de plek niet keihard wordt. Is de wond genezen, dan komt de vacht vanzelf terug. De lammeren kunnen preventief worden behandeld, door ze met hun kont in een emmer water met anti-miasismiddel* te dompelen. (* bij veearts te koop)

ziekte.
Een Soayschaap is wel eens ziek. Zoals vaak bij 'wilde' dieren zijn we meestal te laat als we zien, dat er iets niet klopt. Het hoort bij de natuur van zo'n dier om uit zelfbescherming niets te laten merken. Soms kunnen we het zelf oplossen, soms kan de veearts helpen. En het gebeurt, dat een dier dood in de wei ligt; dan is het zaak de kadaver ophaaldienst te bellen.

problemen bij geboorte.
Het kan voorkomen, dat een lam binnen 48 uur na de geboorte sterft. Meestal is "het bloed" de oorzaak. Het lam en de moederooi hebben het te rijk gehad tijdens de dracht en bij de geboorte vindt er dan een te plotselinge overgang plaats voor het lam in het darmstelsel.
Je kunt dit voorkomen, door de drachtige Soayooien niet te veel bij te voeren met brokjes; alleen hooi is eigenlijk voldoende.
De ooien kunnen ook hiertegen ingeent worden, maar dan bestrijd je het gevolg van verkeerd voeren.


zie verder:

(engels) algemene handleiding voor het knippen van de hoeven van schapen.

Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have is een internetgemeenschap van kleinschalige en hobbymatige houders van landbouwhuisdieren en parkdieren..